LED till leda

LED-skyltar i nya inomhusarenor har många fördelar. För det mesta fotot innebär skyltarna dock fler nackdelar.

Producerade innebandyns fyrnationsturnering från Växjö förra helgen. Både J19 och herrlandslagets matcher sändes på TV4Play. Elva matcher (4Sport sände Sverige - Finland på söndagen) på tre dagar.

Fortnox Arena i Växjö är en fantastiskt fin innebandyarena och precis som de flesta andra nybyggen så används LED-skyltar för att föra ut budskap till åskådarna. Inget fel i det utan tvärtom ett enkelt och bra sätt att kunna ändra reklamen utan att behöva tillverka nya skyltar eller flaggor.

Problemet är att så gott som alla arenor drar på max på skyltarnas ljusstyrka, om de ens har investerat i ställbara skyltar. I tv innebär detta att skyltarnas budskap inte når ut som det är tänkt. Skyltarna är för ljusa och tittarna ser bara ett starkt ljussken. För åskådarna i hallen gör lägsta eller högsta ljusstyrka ingen skillnad. Allt syns ändå.

Starkt ljus på skärmarna gör även att delar av planen färgas i den färg som skyltarna avger. Svenska spels röda reklam ena stunden, vit skylt med svart text i den andra. Ett problem som även drabbar stillbildsfotograferna.

Byttes av på producentstolen under en match och passade på att fota lite för eget nöjes skull. Resultatet finns i portfolion. Vad som slog mig var att vissa bilder blev väldigt varma, andra iskalla. Allt beroende av LED-skyltarnas innehåll.

Vad vill jag då säga med detta? Bara konstaterar att LED är användbart men det är en fördel om det används på rätt sätt.

 

 

Inlagt 2012-11-10 16:24 | Läst 5060 ggr. | Permalink
Skönt att höra att andra också har problem med skyltarna i Fortnox - skyltarna ger verkligen underliga förhållanden. När de är släckta (och i B-hallen) är ljuset däremot jättetrevligt.



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver