Är hundkapp en sport?

Besökte den lokala hundkappsbanan igår. Verkligen imponerande djur. Tränade av människan och ett tävlingsmoment som är människans påfund. Att jaga tygtrasan som far runt banan är dock ren instinkt för hundarna och frågan är om det kan kallas för sport?

Det enkla svaret är nej. Hundkapp finns inte med som en gren inom hundsport och är således inget som RF sanktionerar. Ändå har hundkappen så många element som vi i andra sammanhang utan tvekan sammankopplar med sport - fart, styrka, uthållighet med mera. Den stora skillnaden är att under själva loppet är den mänskliga påverkan noll och ingenting. Hundarna jagar haren på ren instinkt. Den som slår haren får äta sig mätt.

Vad tycker ni. Kan hundkapp betecknas som sport?

Nu var det trots ovanstående inte för de filosofiska spörsmålen som jag valde att besöka hundkapplöpningsbanan. Kameran skulle givetvis få jobba. Hade en föreställning om att det skulle gå att fånga många bilder men kamp, fart, stirrande ögon och öppna käftar. Visade sig att jag hade helt rätt i mitt antagande och jag kan bara rekommendera en utflykt till närmsta kapplöpningsbana. 

Inlagt 2011-06-03 19:53 | Läst 3551 ggr. | Permalink
Sport? Varför inte hästtrav och galopp är väl sporter?
Det glädjer mig att du inte använt dig av den internationella termen Greyhound Racing då jag anser att Racing kör man med motorfordon. Inte ens segling är Racing...
Endast mina personliga åsikter!

Mvh Rickard
Svar från Martin Larsen 2011-06-04 13:50
Jag tänkte på samma sätt som du i början. Skillnaden är att i trav och galopp har människan en direkt inverkan på djuret under loppet. Som kusk och jockey. Dock inte sagt att det inte ska få kallas sport för det. Tack för din åsikt.



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver