Stjärnparad (SM-veckan 2013 dag 3)

En eloge till alla våra friidrottsstjärnor som ställer upp för sina föreningar och deltar i lag-sm. Godis för en fotograf som debuterar på friidrottsarenan.

Egentligen var det nog bara höjdhopparduon Green-Tregaro/Ljungmark, längdhopparen Tornéus och spjukastaren Amb som saknades av våra europastjärnor. Osagt om dessa idrottares hemmaföreningar ens var representerade i SM. På plats var Hjelmer, Bengtsson, Samuelsson, Oliveira, Wissman med flera. Till exempel mannen på bilden nedanför. Still going strong.

 

Mattias Sunneborn vann på fina 7,40 meter

Som fotograf var det oerhört glädjande att tillgången till innerplan var fri och att det var lätt att röra sig mellan de olika grenarna. Ytterligare en fördel var att släggan avgjordes på ett närliggande fält. vilket innebar att stora delar av gräsmattan kunde användas för snabb förflyttning. Under tre timmars tävlande var det inga större problem att hinna med att bevaka de flesta grenarna under en liten stund. Ska dock erkänna att grenarna med lite mer namnkunniga atleter prioriterades av undertecknad.

Om flera friidrottare är namnkunniga så är förhållandet det totalt motsatta vad gäller utövarna av Roller Derby. En ung sport i Sverige som enbart utövas av tjejer (även om en manlig version nu börjar vinna mark) och där showen är viktigare än inom många idrotter. Fotomässigt händer det massor, med fart och tacklingar, så det finns goda chanser för bra bilder. Nackdelen var att ishallens belysning inte riktigt bjöd på ljus för bra bilder.

 

Samma sak med truppgymnastiken. Ljuset i Halmstad Arenas stora hall är skrämmande dåligt med tanke på hur ny hallen är. Att med 2,8 i bländare tvingas ligga på 3 200 - 4 000 ISO för att få skarpa bilder är icke godkänt. Dock ska det även nämnas att det nog är få idrotter som går så snabbt som en volt eller skruv inom gymnastiken.

 

Slutligen badminton och tyvärr återigen ett ljus under all kritik. Snabb sport med en del spektakulära slag. Upptäckte ganska snart att en position ståendes på golvet inte riktigt fungerade. Kanten på det höga nätet hamnade ofta rakt i ansiktet på spelarna och en lite mer upphöjd position var att föredra från bakplan. Bäst blev det dock med en position precis breddvid nätet, där många låga slag och ansikten kunde fångas.

 

Lovade i senaste inlägget att även lämna några korta kommentarer kring de sporter som fotades under fredagen.

Rullskidor och inlines kördes på en varvbana inne i Halmstad centrum. Som med de flesta sporter där åkarna passerar på en bana handlade det mest om att försöka variera positionen och utsnitten. Banan var fotovänlig och med ackrediteringen var det inga problem att på lämpliga positioner kliva innanför avspärrningarna.

Castingens längdgren är svår att göra rättvis. Med kast över 60 meter i vissa av disciplinerna är det svårt att få med hela scenen. Alternativt får utövaren bli en parentes i bilden. Tyvärr kunde jag inte vara på plats under precisionsgrenen, men de mindre avstånden gör den grenen mer fotovänlig.

Styrkelyftets marklyft var väldigt mycket mer fotovänligt än bänkpressen. Främst tack vare att lyftarna i denna gren är vänd mot publiken. Många grymma ansikten och spända muskler.

Orienteringsskyttet har en stor svårighet. Saker och ting händer ute i skogen samtidig som det sker saker på skyttevallen. För att hinna täcka båda platserna krävs att någon pekar ut en lämplig kontroll för fotografering, som ligger så pass nära vallen att du hinner tillbaka innan tävlingen är slut. Att kunna läsa en karta för att ta sig till utpekad kontroll är inte ett måste men en stor fördel.

 

Summerar min SM-vecka i Halmstad genom att räkna in 15 olika sporter/grenar. Det känns alltid som att man kunnat hinna med något mer men å andra sidan håller aldrig det ursprungliga schemat, vilket ständigt kräver ny planering och prioritering. Nästa sommar hålls SM-veckan i Borås. Förhoppningsvis med många nya sporter på schemat.

Inlagt 2013-07-07 18:49 | Läst 6384 ggr. | Permalink



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?